Trek eropuit en ontdek de Korte Keten Tijdens de Week van de Korte Keten van 13 tot 21 mei 2023 staat de korte keten stralend in de kijker. Overal in Vlaanderen staan lokale producten recht van bij de boer in de schijnwerpers. Maak er een leuke ontdekking van! Lees meer
Bioprei, een puur product, boordevol natuur Prei is veelzijdig in de keuken en voegt altijd veel smaak toe. Omdat de bioboer geen chemische gewasbescherming op biologisch geteelde prei gebruikt, werkt hij mee aan de veerkracht van het ecosysteem. Lees meer
Een dag in het leven van een biochampignonteler Hoe ziet een werkdag van een biochampignonteler eruit en wat zijn de uitdagingen om biologische champignons te telen? Christine Van Steenkiste van Chamrova geeft je een inkijkje in haar werkdag. Lees meer
Bio is goed voor het milieu Respect voor het milieu is een kernwaarde in bio. Het begint bij een levende bodem die vruchtbaar blijft door teeltrotatie en dierlijke mest of compost. Zo zorgt de bioboer mee voor de veerkracht van het ecosysteem. Lees meer
De Zuivelarij slaat de brug tussen kaas maken en brood bakken David De Coster van biokaasmakerij De Zuivelarij bedacht een creatieve oplossing voor kaaswei, de reststroom van kaas: hij laat het verwerken tot ‘weibrood’. Zijn ervaring als kok heeft daar ongetwijfeld iets mee te maken. Lees meer
Biotomaten halen hun kracht uit een rijke bodem, en dat proef je! Verse biotomaten in een zomerse salade, heerlijk toch? Zo’n tomaten halen hun kracht uit de volle, vruchtbare grond, en mogen rustig rijpen aan de plant. Lees meer
Wat is drift en hoe kan de bioboer het vermijden? Drift is een sproeinevel die door de wind wordt meegenomen en op een andere plaats terecht komt dan oorspronkelijk bedoeld. Waarom kan dit problemen geven voor de biolandbouw? Lees meer
Met biobloemen haal je de natuur in huis Een boeket biobloemen brengt de natuur met kleur en geur binnen in je huis. Je hebt een origineel boeket én je steunt de lokale bloemenkwekers. Lees meer
Lekker en lokaal eten? Ontdek de Korte Keten! Van 14 tot 22 mei 2022 kan je in heel Vlaanderen de Korte Keten gaan ontdekken. Check de agenda en kies een toffe activiteit bij jou in de buurt! Lees meer
Bio, dat is sowieso goed gekozen Met de campagne ‘Bio, dat is sowieso goed gekozen’ willen we je warm maken voor de duurzaamheid en puurheid van bio. Elke maand zetten we een ander bioproduct in de kijker. Nog twijfels bij bio? Kijk en lees! Lees meer
Paarse pracht: Barver is klaar voor de oogst van bio-aubergines De oogst van de bio-aubergines is alweer aangebroken. Bij tuinbouwbedrijf Barver staat kersverse eigenaar Lawrence Van den Bosch te popelen om zijn biologisch geteelde aubergines tot bij de consument te brengen. Lees meer
Biologisch brood, da’s een sterke keuze Brood is een enorm gevarieerd product, van zacht wit tot donkerbruin, van luchtig tot stevig, of met noten en rozijnen, mmm. Heb je al ’s een biologisch brood geprobeerd? Dan leg je de natuur op je bord! Lees meer
Hoe pakt een CSA-boer voedselverlies aan? We verspillen meer voedsel dan je zou denken. Een Vlaams huishouden verspilt ongeveer 1,7 kg voedsel per week of 88 kg per jaar. Hoe gaat een CSA-bioboer te werk om zijn teelten niet te verspillen? Lees meer
Zo kan je langer genieten van Belgische biologische groenten In biologische serres wordt er alleen in de volle grond geteeld. Johnny Versonnen teelt al tien jaar biologische groenten: “In de serres kunnen we alle aspecten aanpassen, en dat is wel een groot voordeel.” Lees meer
Vier toffe weetjes over bio Je hoeft echt geen bioboer te zijn om iets af te weten van bio. Wat zijn interessante dingen om je vrienden te vertellen over bio? Gratis en voor niks: vier toffe weetjes over bio! Lees meer
Sst, hier worden biobloemen gezaaid Het zaaien van biobloemen is een minutieuze precisieklus en gebeurt met de hand. Negentien biobloementelers doen dat gezellig samen. Waarom eigenlijk? Lees meer
Groentechef Frank Fol is resoluut: “Bio smaakt veel beter!” Groentechef Frank Fol is een duivel-doet-al. Al jaar en dag kookt hij enthousiast met groenten, intussen ook volop met biogroenten. Eén van zijn activiteiten is lekkere recepten bedenken voor de biologische foodbox van Ekomenu. Waarom is hij zo enthousiast over bio? Lees meer
Meer veggie op je bord, hoe doe je dat? Meer veggie en minder vlees eten is een groeiende trend. Sommige doen het uit dierenliefde, anderen vinden het belangrijk om hun voetafdruk te verkleinen. Gelukkig vind je hoe langer hoe meer goeie alternatieven voor vlees, ook in bio natuurlijk! Lees meer
Is een kromme komkommer minder lekker dan een rechte? Hoe kun jij als consument meehelpen om verspilling te voorkomen? We geven je vier praktische tips om de verspillingsberg wat kleiner te maken. Lees meer
Wat zijn de drie populairste redenen om bio te eten? Ben jij ook benieuwd naar wat mensen motiveert om bio te eten? Ontdek de drie populairste redenen! Misschien herken je jezelf er ook in? Lees meer