Biologische eieren zijn de meest diervriendelijke eieren die er zijn. Maar waarom dan? Is een bio-ei ook hetzelfde als een scharrelei of een ei van vrije uitloop? En hoe weet je of een ei bio is?

Hoe weet je of een ei bio is?

Alle bio-eieren zijn eieren van vrije uitloop, daar kun je zeker van zijn. Maar een gewoon 'scharrelei' betekent niet noodzakelijk dat de kip vrij buiten kan scharrelen...

Ben je een goede detective? Elk ei dat je in de winkelrekken vindt, heeft namelijk een stempel met een code. Die ‘eicode’ bestaat uit 7 of meer cijfers en letters en vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het een bio-ei. Voortaan is het ontrafelen van de eiercode voor jou een … eitje!

Voorbeeld: 0-BE-1234

  • Het eerste cijfer - van 0 tot 3 - geeft aan hoe de kippen leven. Kort samengevat: hoe lager dat cijfer, hoe meer aandacht voor dierenwelzijn. Deze codering wordt in de hele Europese Unie gebruikt:
    Code 0: eieren van biologische kippen
    Code 1: eieren van kippen met vrije uitloop
    Code 2: eieren van scharrelkippen
    Code 3: eieren van kippen in verrijkte kooien
    N.B.: De code van het huisvestingstype (0, 1, 2 of 3) wordt geregistreerd in SANITEL, de databank voor de identificatie en registratie van landbouwdieren.
  • Daarna komt de lettercode van het land van herkomst (BE voor België).
  • Als laatste zie je het registratienummer van de producent (in België 4 cijfers, soms gevolgd door het hoknummer - de registratie gebeurt bij SANITEL).

Meer info hier: Wat betekent de code die op eieren gestempeld staat?

De code '0' op het ei geeft aan dat het een biologisch ei is.
De code '0' op het ei geeft aan dat het een biologisch ei is.

N.B. Kun je de eieren zelf niet zien maar zie je wel ‘bio’ of ‘biologisch’ samen met het EU-biologo (‘het groene blaadje’) op de verpakking staan? Ook dan weet je zeker dat het ei van een biologische kip komt.

Is een bio-ei zo anders dan een scharrelei?

Net als alle andere voedingswaren, worden eieren alleen ‘bio’ genoemd als ze voldoen aan de strikte regels van de Europese biowetgeving. Bij bio-eieren heeft alles te maken met de manier waarop de kippen leven en de diervriendelijke aanpak van de pluimveeboer:

  • Iedere dag mogen de kippen vrij naar buiten, vanaf uiterlijk 11u tot zonsondergang. Daartoe zijn er voldoende uitgangen voorzien in de stal. Buiten krijgt een biokip minstens 4 m² om rond te lopen. Idealiter kan ze rondscharrelen tussen struiken, bomen en grassen en kan ze schuilen tegen de zon.
  • In hun stal krijgen biokippen voldoende ruimte - er leven maximaal 6 kippen op 1 m² - en voldoende zitstokken om te rusten of slapen. Als er kunstlicht is, dan mag dat maximaal 16u per dag branden zodat de kippen voldoende nachtrust krijgen.
  • Zowel binnen als buiten zijn biokippen echte kippen en uiten ze hun natuurlijke kippenmanieren: ze scharrelen lekker rond, nemen stofbaden in het zand, pikken lustig om zich heen, … Omdat ze voldoende afleiding hebben, zijn ze rustig en gaan ze niet in elkaars veren pikken.
    Een biokip mag overdag vrij naar buiten om te scharrelen, te pikken en rond te lopen - (c) VLAM
    Een biokip mag overdag vrij naar buiten om te scharrelen, te pikken en rond te lopen - (c) VLAM
  • De kippen krijgen 100% biologisch voeder: granen en zaden die geteeld worden volgens de bioprincipes, zo veel mogelijk met gebruik van organische mest en natuurlijke gewasbestrijding en niet genetisch gemanipuleerd. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat kippen die biovoeding krijgen meer weerstand hebben, en dus een beter immuunsysteem hebben.
  • Als een biokip ziek wordt, probeert de boer in eerste instantie fytotherapeutische of homeopathische producten te gebruiken. Valt het daarmee niet op te lossen en heeft de kip toch antibiotica of klassieke geneesmiddelen nodig, dan moet de boer een bepaalde wachttermijn respecteren voordat hij de eieren van die kip opnieuw als biologisch product mag verkopen -- die wachttijd is dubbel zo lang als bij gewone kippen. Daardoor ben je als consument zeker dat je eieren geen sporen van bv. antibiotica bevatten. In bio wordt er sowieso nooit preventief antibiotica gegeven.

Wat is een scharrelei?
Scharreleieren komen van kippen die wel kunnen scharrelen in de stal, maar daarom niet per se ooit buiten komen. Hun bewegingsvrijheid is eerder beperkt. Het leven van een 'vrije uitloop'-kip lijkt al wat meer op dat van een biologische: ze mogen vrij buiten rondlopen, maar ze krijgen geen biologisch voeder en hebben binnen minder ruimte ter beschikking.

Zijn de eieren van mijn kippen ook bio?
"Het zijn kippen uit mijn tuin, dus de eitjes zijn bio!" Soms zie je bordjes aan tuinen staan met ‘bio-eieren te koop'. Maar dat mag zomaar niet. Te vaak denkt de consument dat wat hij in eigen tuin teelt bio is. Maar om bio te zijn, moeten de kippen aan een hele resem voorwaarden voldoen, én de eigenaar moet gecertificeerd zijn als biologische pluimveeteler. Dus schrap het woord 'bio' maar snel op dat bordje!

Hier lees je alles over het leven van de biokip.