CSA Loof&Bezen, dat gaat over veel meer dan witloof en aardbeien! Op deze biologische zelfoogstboerderij telen Kaat Segers en Tom Cnudde maar liefst 65 soorten groenten, een zestal soorten fruit en een heel veld vol bloemen. Wat is een CSA en waarom zou je er lid van worden? Kaat geeft tekst en uitleg.
Het terrein van Loof&Bezen ligt vlakbij Antwerpen – het gedruis van de E34 zoemt op de achtergrond maar toch waan je je hier echt op het platteland. Het is alvast een belangrijke troef voor deze nieuwe CSA. De buitenvelden zijn einde-seizoen, dus aan de lege kant, op de laatste boerenkool, spruiten en pastinaak na, maar de overdekte tunnels zijn netjes aangeharkt en de jonge , krulsla, eikenbladsla, spinazie, kervel en radijs kleuren heldergroen.
CSA?
Wat is nu precies een CSA? Kaat Segers legt het zo uit: “CSA staat voor community supported agriculture, of ook wel community shared agriculture. Dus: landbouw gedragen door of gedeeld met een gemeenschap van mensen. De kern is dat je met je leden de nodige (financiële) middelen verzamelt om de boerderij een jaar te doen draaien. Daarin zit alles wat je nodig hebt om te telen, bv. mest en plantgoed, maar ook een fair salaris voor de boeren. Wij telen groenten, fruit en bloemen, en voor ieder van die oogsten betaal je een apart oogstaandeel. Als je dus een groentenaandeel koopt, kan je onbeperkt langskomen om de groenten te oogsten die je nodig hebt.” Het werkt ook omgekeerd: als een teelt het slecht doet of mislukt, deel je als deelnemer aan een CSA ook de risico’s, en kan het zijn dat je oogst iets kleiner wordt.

Hoe leuk is zelf oogsten?
Een vrouw en haar dochter komen langs om nog wat boerenkool te plukken en wat wortelen en pastinaak te oogsten. Wat ziet zij als de voordelen van een CSA? “Het is geweldig leuk om je eigen groenten te oogsten samen met je kinderen, verser dan dit wordt het niet. Het is ook fijn om te weten waar je eten vandaan komt. In de zomer staat het hier helemaal vol met groenten en heb je ongelooflijk veel keus. Ook neem je precies hoeveel je nodig hebt: gedaan met de overschotjes! Je eet altijd mee met de seizoenen, dat vind ik ook een troef.”
Kaat voegt er nog aan toe: “Je hoort mensen ook zeggen: ‘Ik heb het gehad met al die verpakkingen!’ Die willen van het plastic af. Andere willen dat hun eten minder voedselkilometers maakt (denk aan bioboontjes uit Kenia). Ook tof is dat je bij ons verse erwtjes kunt plukken, of mosterdblad, dat zijn groenten die je bijna niet in de winkel vindt. De foodies komen dan weer om broccolischeuten te plukken. En natuurlijk is het plukken of oogsten een hele aparte beleving; voor gezinnen met kinderen is dat mooi meegenomen.”


Volg de seizoenen
Kaat Segers poseert graag bij ‘haar’ bloemen voor de foto. De oogst daar is eerder bescheiden: “Momenteel staan er vooral tulpen, en dan is het even wachten tot de eenjarige bloemen bovenkomen. Het fruit hiernaast begint over een paar weken met rabarber. Zowel de bloemen als het fruit lopen tot oktober, met de dahlia’s en de herfstframbozen. Vanaf volgend jaar zijn er stekelbessen en over een paar jaar zullen de appelbomen hopelijk ook vol staan.” Als je je bij een CSA aansluit, is het meteen duidelijk dat je de seizoenen op de voet volgt. Je weet dan gewoon dat er hier geen tulpen, tomaten of frambozen in december zijn...

Mag je zelf oogsten tijdens corona?
Ja, op een CSA-veld mag je ook tijdens de corona-periode zelf oogsten, zolang je maar alle regels (afstand houden van andere mensen, handen wassen, eigen mesje meebrengen, …) op de boerderij respecteert!