Biobloemen zijn in, en bloementeler Yo De Beule van Duizendblad weet er alles over: zij teelt bloemen en kruiden in alle mogelijke smaken, geuren en kleuren. En ze zijn op en top biologisch. Voor De Beule was de keuze voor bio de logica zelve.
De teelt van biobloemen is de laatste nieuwe trend in de biotuinbouw. Biotelers gaan onkruid op slimme manieren te lijf en werken alleen met natuurlijke gewasbescherming. Ze werken in volle grond en doen vaak zelf aan zaadvermeerdering. Yo De Beule, de bezielster van Duizendblad, beantwoordde met plezier onze extra vragen.
Wat groeit er allemaal bij jou op het veld?
Yo De Beule: We telen zowat 100 soorten snijbloemen en snijgroen. Van half maart tot eind oktober oogsten we de bloemen. Het assortiment volgt de seizoenen: van de eerste narcissen en kievitsbloemen tot de laatste zonnebloemen en dahlia’s. Als je voor biobloemen kiest, koop je bloemen volgens het seizoen. Tulpen midden in de winter? Die vind je hier niet. We telen ook eetbare bloemen, zoals korenbloemen, goudsbloem of marjolein. Vaak gebruiken we een plant voor meer dan één doel: oregano past perfect als vuller in een mooi boeket.

Wat was jouw motivatie om met een biobedrijf in bloemen en kruiden te beginnen?
Ik ben gestart met Duizendblad omdat ik vond dat de enorme rijkdom aan kleuren, geuren en smaken van planten en bloemen nergens aangeboden werd. Daar wilde ik wat aan doen. Ik ben begonnen met biokruiden en eetbare bloemen en recent zijn daar snijbloemen bijgekomen. Biologisch telen was voor mij echt een logische keuze, en ik wil ook graag de natuur heel dicht bij het werk betrekken. We telen voornamelijk voor floristen maar we maken ook boeketjes en leveren ook bloemen voor trouwfeesten.
Wat maakt jouw bloemen biologisch?
We volgen dezelfde biologische principes waarmee ook groenten geteeld worden: dus zonder kunstmest of chemische gewasbestrijding, en waar mogelijk biologische zaden of plantgoed. Ik probeer het opkweken zoveel mogelijk zelf in handen te houden. Zo werk ik vaak met eigen zaad of scheur en stek ik moederplanten.
Alle planten staan natuurlijk in de volle grond, dat is de basisregel van bio. We werken aan een gezonde, levende bodem met compost, meestal groencompost uit parken en tuinen, mulch (bodembedekking van een laag organisch materiaal) en niet-kerende grondbewerking (ondiepe bodembewerking).
Ook proberen we in de biotuinbouw om zo veel mogelijk met biologische zaden te werken, maar voor bloemen zijn die vaak niet beschikbaar op de markt. Daarom proberen wij om zoveel mogelijk eigen zaad te winnen.

Hoe pak je onkruid aan?
In de biologische teelt gebruiken we geen chemische middelen om onkruid uit te schakelen. Onkruid gaan we bijvoorbeeld te lijf door de bodem te bedekken met mulch, dat is een laagje van natuurlijke materialen die het onkruid onderdrukken. Dus door de bodem te bedekken kan je het onkruid afremmen. Zo ligt er stro tussen onze Roomse kervel en hakselhout rond de rozen.
En wat doe je tegen schadelijke insecten en plantenziektes?
De truc is om zoveel mogelijk samen te werken met de natuur. Je mag in bio wel bepaalde gewasbeschermingsmiddelen gebruiken maar dat doen we hier tot nu toe niet. Insectengaas is een grote hulp, kleine schade is niet zo erg, en aangetaste plantendelen halen we weg. Soms moeten we de munt flink maaien ter bestrijding van het munthaantje (keversoort). Soms wachten we gewoon tot de natuurlijke belagers langskomen. Bijvoorbeeld als er bladluizen op onze rozen zitten, wachten we tot het ‘reddingsteam’ met de lieveheersbeestjes arriveert, die zijn dol op die luisjes.
Schimmels behandelen we met plantenaftreksels die we zelf maken van smeerwortel, brandnetel of duizendblad. We verdunnen zo’n aftreksel met water en spuiten het over de planten. Deze aftreksels zijn ook goed om de planten te versterken.
Wat zie je nog gebeuren in de toekomst? Waar droom je van?
Ik wil heel graag Duizendblad verder uitbouwen tot een plek die tuinbouw en ecologie verzoent, een plek ook waar we oplossingen zoeken voor de ecologische uitdagingen van vandaag, en ik zou het mooi vinden dat dit bedrijf een positieve impact heeft op de lokale gemeenschap.
