Je bent jong en je wil wat! Sinds 2 jaar zijn Wim Michels en Maarten Cools de trotse boeren op zelfoogstboerderij Goedinge in Afsnee, een deelgemeente van Gent. Eens hij de knop naar bio omdraaide, was Wim niet meer te stoppen.
Al meer dan 9000 mensen in Vlaanderen zijn lid van een CSA, wat staat voor Community Supported Agriculture oftewel 'landbouw gedragen door de gemeenschap'. Bij een CSA betaal je aan het begin van het seizoen een vast bedrag. Daarvoor kan je dan een heel jaar zelf je groenten en fruit gaan ophalen of zelf oogsten en plukken. Het idee dat je precies weet waar je groenten en fruit vandaan komen, spreekt duidelijk meer en meer mensen aan.
Fossielvrije leveringen
Twee jaar geleden gingen Wim Mockels en Maarten Cools van start met de CSA-boerderij Goedinge. De keuze voor het zelfoogstconcept was een belangrijke voor Wim (27): “Ongeveer 80 procent van de afzet van Goedinge is zelfoogst. Dat ik de mensen voor wie ik teel ken, en dat ze mee voor leven op het veld zorgen, vind ik echt fijn. Daarnaast leveren we ook pakketten aan particulieren en doen we losse verkoop van groenten aan horecazaken in Gent. We brengen onze leveringen fossielvrij naar Gent, met de fietskar en vanaf april 2020 ook met de bioboot. We proberen binnen onze mogelijkheden echt het verschil te maken, en mensen bewust te maken. Ook kinderen willen we meenemen in het verhaal."
Twee jaar na de start hebben Wim en Maarten een prima inkomen. Wim: “We zijn in die twee jaar flink gegroeid, zowel in aantal leden als financieel (we hebben 300 leden). Ik ben heel erg content met mijn werk. Maar we hebben wel ontzettend hard gewerkt." En hoe ziet hij de toekomst? "Dit jaar zullen we ook verder uitbreiden, we krijgen wat ruimte om meer in te zetten op biodiversiteit en bepaalde kwalitatieve keuzes, zoals de aanplant van kleinfruit en laagstammen, inzaaien van meerjarige bloemenmengsels, meer eigen opkweek, enz.”

Een bioboot?
Een bioboot, wat is dat precies? Wim legt uit: “Onze gewassen groeien op vruchtbare akkers langs de Leieoever, vandaar ontstond het idee om een eeuwenoud verhaal weer te introduceren in Gent maar dan op een innovatieve en moderne manier. We hebben dus uitgetest of we onze verse producten via het water tot in hartje Gent konden vervoeren. Onze groentjes varen nu volledig elektrisch op zonne-energie en geluidloos naar Gent. Super ecologisch!”
Van vrijwilliger tot echte bioboer
Hoe zijn ze op het idee gekomen om een CSA te starten? Wim voelde het al kriebelen toen hij met zijn studies stopte en in Frankrijk als vrijwilliger aan de slag ging op biologische boerderijen: “Dat is de beste beslissing in mijn leven geweest! Dat jaar ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik genoot van het boerderijwerk, en stelde me vragen die ik me ervoor nooit had gesteld. Zo zag ik in dat de andere aanpak van biolandbouw de basis kan zijn van vele oplossingen in de wereld. Ik wou verder boeren en biolandbouw vond ik evident.”

Wim zegt hierover: “Voor mij is het een verhaal over voedsel produceren samen met en voor een gemeenschap, over als boer kunnen leven van wat je produceert, over zorgen voor de biodiversiteit en als boer blijven zoeken hoe je zo ecologisch mogelijk kan werken. Dat is mijn grootste motivatie”.
De gronden waren echter nog niet biologisch bewerkt toen ze met Goedinge begonnen, dus een eerste stap was de omschakeling naar bio. In april is de omschakeling afgerond en krijgen Wim en Maarten hun biocertificatie. Alvast proficiat!
=-=-=
Meer info
Landwijzer is het gespecialiseerd vormingscentrum voor biologische en biodynamische landbouw in Vlaanderen. Dit voorjaar gaan er verschillende infoavonden door voor het Leertraject Biologische en Biodynamische landbouw in Gent & Antwerpen.