Prei is een heerlijk veelzijdige groente en voegt altijd een fijne smaak toe. Geen wonder dat bioteler Davy Bovyn een enorme fan is van prei, vooral in preiroomsoep! Al vier jaar teelt hij biologische prei en broccoli. Maar wat maakt prei nu bio?

Als boerenzoon nam Davy Bovyn het gemengde boerenbedrijf in Zonnebeke – met varkens en groenteteelt - over van zijn vader. Maar 2014 bracht een jaar vol rampspoed: er brak brand uit in zijn stallen. Het was het moment om te reflecteren over zijn werk en daar kwam een weloverwogen beslissing uit: hij besloot om bioboer te worden. Dus moest hij het bedrijf omschakelen: eerst de varkens, daarna de groenten. Op de biomarkt bleek een grote vraag te zijn naar prei en broccoli, dat werden zijn hoofdteelten. Bovyn heeft nu 10 à 11 ha bioprei staan, ongeveer evenveel broccoli, en daarnaast teelt hij graan voor zijn varkens.

In het filmpje vertelt Davy hoe hij bioprei teelt:

Prei in (bijna) elk seizoen

Prei is een relatief makkelijke groente om te telen, en het grote voordeel is dat je prei lang kunt oogsten: van begin juni tot april. Bovyn geeft een woordje uitleg: “Het lange seizoen van preiteelt is een voordeel omdat je je afnemers steeds dezelfde kwaliteit kunt garanderen. In bio start alles bij een goede, vruchtbare bodem. Dan plant je de groenten en eigenlijk laat je de natuur zijn gang gaan. Natuurlijk heb je af te rekenen met onkruid, maar als je vanuit een goede, vruchtbare bodem bent vertrokken, heb je sowieso een fantastisch product.” Op zijn gemengd bedrijf maakt Bovyn de cirkel rond want hij bemest zijn prei en broccoli met de mest van zijn eigen biovarkens. Handig en efficiënt!

De bioprei op het veld van Bovyn - (c) REO Veiling
De bioprei op het veld van Bovyn - (c) REO Veiling

Gevecht tegen onkruid

Het wieden van onkruid is een wekelijks terugkerende klus, want een bioboer gebruikt geen herbiciden. Davy Bovyn windt er geen doekjes om: “Onkruid is een geduchte tegenstander: je bent continue bezig om het onkruid op te sporen en te bestrijden. En dat is heel arbeidsintensief. Ik doe het meeste met machines (wiedeg, schoffelen, freesmachine), daar moet je wel in investeren. Opkomend onkruid kan je gemakkelijk weghalen met de wiedeg, de tanden van de wiedeg trekken het kiemende onkruid los, waarna dit opdroogt door wind en zon. Als het onkruid groter wordt, kun je gaan schoffelen. Maar als het regent, kun je niet met die machines werken, het moet droog zijn. En als het dagenlang regent, groeit onkruid als kool en moet je er met veel mankracht aan werken, ook manueel.”

Davy Bovyn aan de sorteermachine - (c) REO Veiling
Davy Bovyn aan de sorteermachine - (c) REO Veiling

Larven van de trips

En hoe zit het met de schadelijke insecten? Prei heeft vooral last van trips, dat zijn kleine vliegjes die hun eitjes in het hart van de plant leggen. De minuscule larven die daaruit komen, eten het groen van de prei. Wat doe je daartegen? Davy Bovyn: “Tegen de trips kan ik een biologisch middel inzetten. In een nat seizoen zijn er sowieso minder want dan blijft er water staan in de ‘oksel’ van de prei en daarin verdrinken de larven.”

Andere producten zijn in bio een no-go: “Herbiciden en fungiciden mogen we niet gebruiken. Bij een schimmelziekte op prei kunnen we alleen wat bladeren aftrekken na de oogst, dus dat betekent meer arbeid en minder opbrengst. Maar... dat is net bio! We gebruiken twee preirassen die zeer resistent zijn tegen ziektes, dus het valt al bij al wel mee.”

Vers geoogste bioprei - (c) REO Veiling
Vers geoogste bioprei - (c) REO Veiling

Dunnere versie

Is er verder nog een verschil tussen biologisch en anders geteelde prei? Bovyn vindt van wel: “Onze bioprei is wat minder dik omdat hij jonger geoogst wordt. Als je de prei te dik laat worden, dan komen er ziektes op die we in bio niet kunnen aanpakken. Omdat we geen fungiciden tegen schimmels gebruiken, moeten we de prei dus relatief jong oogsten.”

En smaakt bioprei ook anders? Volgens Davy Bovyn is er amper verschil in smaak: “Waar de smaak vooral van afhangt is de keuze van het ras, het tijdstip van het oogsten en hoe gezond de bodem is.”

Waarom bio?

Wat betekent bio voor deze bioboer met een hart voor prei en broccoli? “Bio voor mij betekent dat de natuur primeert. Het is een product dat in z’n pure vorm, zonder veel aansturen, in een goeie grond geplant wordt en zich dan kan ontpoppen tot een hele mooie preiplant. De kracht zit 'm in zijn puurheid.”

=-=-=-

De video en dit artikel kwamen tot stand in het kader van onze biocampagne
Kies wat vaker bio met een biografie uit Europa