Quorn is een populaire vleesvervanger in de vegetarische keuken. Maar hoe goed je ook zoekt, biologische quorn zal je niet vinden. Hoe komt dat?

Ben je vegetariër of gewoon een nieuwsgierige alleseter? Dan is quorn jou waarschijnlijk wel bekend. Omdat quorn veel eiwitten bevat, is het een geschikte vervanger voor vlees, vis of gevogelte. Maar is het wel zo voedzaam? En waarom bestaat er geen biovariant van quorn? Daar is een logische verklaring voor!

Hoe wordt quorn gemaakt?

Quorn wordt gemaakt op basis van de natuurlijke Fusarium-schimmel die uit de grond komt. Die is op zich wel natuurlijk, maar wordt flink bewerkt om tot quorn te komen. In het productieproces worden er allerlei stoffen aan toegevoegd: zuurstof, stikstof, glucose, mineralen en vitamines. Het eiwit uit deze schimmel wordt verhit en gedroogd. De fabrikant voegt ook eiwit van scharreleieren toe als bindmiddel en tot slot ook plantaardige smaak- en/of kleurstoffen.

Waarom is er geen biologische versie? 

Bio staat voor zuivere voeding. Dat betekent dat kunstmatige ingrepen en additieven als stikstof en vitamines bij het produceren van biologische voeding verboden zijn. Om quorn te maken heb je bepaalde technieken, bewerkingen en toevoegingen nodig die niet toegelaten zijn in bio. Er bestaan eenvoudigweg geen productieregels voor bioquorn. Daarom vind je geen biologische quorn in de winkel!