Dat voeding een invloed heeft op je gezondheid, wist je natuurlijk al langer. Maar wist je ook dat kleine kinderen dankzij biologische zuivel 30% minder kans op eczeem hebben? Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Louis Bolk-instituut.

Lager risico op eczeem

De invloed van biomelk heeft alles te maken met de vetzuren die in de maag van koeien worden geproduceerd. Moeders die biologische zuivel gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode, hebben meer gunstige vetzuren in de moedermelk dan mama’s die niet-biologische zuivel gebruiken. Die vetzuren worden doorgegeven aan het kindje.

Ook peuters die zelf biomelk drinken, of biokaas en -yoghurt eten, nemen meer van deze vetzuren op dan leeftijdsgenoten die niet-bio zuivel voorgeschoteld krijgen. En hoe meer vetzuren, hoe lager het risico op eczeem en allergie bij het kind. Uit het onderzoek blijkt dat een peuter van 2 jaar 30% minder risico op eczeem loopt als hij/zij vooral biologische zuivel krijgt.

Gezondere dieren, gezondere melk

De verklaring is eenvoudig. Want ook voor koeien heeft voeding een invloed op de gezondheid. Biologische koeien eten gezonder: ze eten voornamelijk vers gras uit de wei (of hooi in de winter) en minder krachtvoer. Dat beïnvloedt de vetzuursamenstelling en dus de zuivel die ze produceren. Melk van biodieren bevat daarom meer gunstige vetzuren dan melk van dieren die anders gevoed worden. En dat heeft op zijn beurt een gunstig effect op het voorkomen van eczeem bij jonge kinderen.

Meer weten? Lees ook: Hoe ziet het leven van de biokoe eruit?