Brayan Garcia tovert met eten in de keuken van biologisch restaurant Noordoever: “Hier heb ik veel geleerd over bio. Bijvoorbeeld dat bio ook te maken heeft met duurzaamheid, met gezond leven, en je eten lokaal kopen.” Hoe werd deze chef uit Colombia zo’n fan van bio?

Brayan Garcia (27) is een van de chef-koks van restaurant Noordoever in Leuven. Dat restaurant hanteert een bijzondere formule: je betaalt je eten per gram. Aan het buffet schep je je bord vol met lekkere verse plantaardige voeding en aan de kassa laat je je bord wegen en betaal je volgens het gewicht.

Het leven van deze jonge chef-kok verliep op een wonderlijke manier. In zijn geboorteland Colombia was hij geadopteerd, maar hij ontdekte dat hij twee biologische broers én een zus had in België. Dus kwam hij zeven jaar geleden hiernaartoe. Garcia: “Mijn vader werkte als kok in goeie restaurants in de V.S. en ik wilde heel graag kok worden zoals hij. Ik wilde graag in een multicultureel land wonen dus ik begon hier aan een koksopleiding. Daarna moest ik werk zoeken ... mijn eerste job was als afwasser bij Noordoever (lacht). Ik heb toen echt de beslissing genomen om helemaal van nul te beginnen!”. Intussen is hij opgeklommen tot chef-kok in het populaire Leuvense biorestaurant.

We laten hem graag zelf aan het woord:

De eerste keer

Brayan García: “De eerste keer dat ik in aanraking kwam met bio was toen ik pas in België was: ik kon bij een bioboerderij aan de slag. Daarna heb ik macrobiotiek gestudeerd en bij diverse restaurants horeca-ervaring opgedaan, waaronder een sterrenrestaurant! Allemaal heel leerrijk. Uiteindelijk ben ik terug bij Noordoever beland als chef. Hun visie over voeding leunt het sterkste aan bij waar ik zelf ook in geloof. Bio is immers de ziel van Noordoever.”

Win-win

“Ik heb hier enorm veel geleerd over bio. Dat bio ook te maken heeft met duurzaamheid, bijvoorbeeld, met gezond leven, en je eten zo vers mogelijk halen bij lokale boeren en ondernemers. We koken met 100% biologische producten omdat het restaurant ernaar streeft lekkere, gebalanceerde en gezonde gerechten aan te bieden. Als je met duurzame producten werkt, ga je absoluut een veel beter eindresultaat hebben. Ook fairtrade vinden we belangrijk: de boeren moeten goed betaald worden voor hun werk. Bio is een win-win!”

Brayan Garcia in de keuken bij Noordoever in Leuven - (c) VLAM, ViaVictor
Brayan Garcia in de keuken bij Noordoever in Leuven - (c) VLAM, ViaVictor

Inspiratie

“Bio heeft mij enorm veranderd. In Colombia had ik er nog nooit over gehoord maar we aten wel lokaal en heel gevarieerd. Het bestaat er wel maar het is voor veel boeren te duur om zich voor bio te laten certificeren. Op het vlak van bio staat België veel verder. Ik kwam hier in contact met mensen die diezelfde visie over voeding hadden als mijn Colombiaanse familie, en zo kreeg ik de passie om te koken met biologische producten.”

“Er zijn veel mensen die mij hebben geïnspireerd om voor bio te kiezen: in de eerste plaats de eigenaar van Noordoever, omdat hij zo’n duidelijke visie heeft op bio en duurzaamheid. Zo ben ik zelf meer en meer overtuigd geraakt van de kwaliteiten van bio.”

Bryan Garcia tussen de kruiden in Noordoever - (c) VLAM, ViaVictor
Bryan Garcia tussen de kruiden in Noordoever - (c) VLAM, ViaVictor

Colombia op tafel

“Mijn Colombiaanse roots hebben echt wel invloed op de manier waarop ik kook. Dat waren immers de eerste smaken die ik ooit proefde. En die smaken wil je in je leven houden! Bonen en rijst is de basis van mijn Colombiaanse dieet. Daar zit alles wat je nodig hebt in: rijst zit vol koolhydraten om voldoende energie te hebben en de bonen zitten vol eiwitten. Doe er wat groenten bij en je hebt een compleet gerecht. Bij Noordoever probeer ik gerechten te maken waarbij je die roots een beetje proeft.”

Lekkere biologische en vegetarische gerechten staan op het menu bij Noordoever - (c) VLAM, ViaVictor
Lekkere biologische en vegetarische gerechten staan op het menu bij Noordoever - (c) VLAM, ViaVictor

Een leven zonder bio?

“Mensen vragen mij soms waarom ik met biologische producten kook, en dan geef ik uitleg. Vaak geef ik een concreet voorbeeld, zoals de vruchtbare aarde die zo belangrijk is. Maar mensen moeten vooral zichzelf overtuigen!”
“Ik kan me geen toekomst zonder bio inbeelden. Bio is een mindset. Een leven zonder bio, dat is een stap terugzetten, dat is niet vooruitgaan. Voor mij is bio leven, duurzaamheid en fair trade. In het Latijn betekent ‘bio’ leven, en dat zegt alles. Biologisch eten betekent voor mij samen kiezen voor een duurzame samenleving!”

=-=-=
Dit artikel en de video maken deel uit van onze biocampagne:

Kies wat vaker bio met een biografie uit Europa